Kiszórták a glóbuszokat

2015. január 12. 11:27 - Gengsztericki

Az idei Golden Globe, több szempontból is eltér az eddig megszokottaktól. Egyrészt, gyakran emlegetik kis Oscar-ként, mivel általában hasonló a díjazottak névsora, mint a nagy testvérnél. Ezzel ellentétben idén, az Oscar jelöltek listáját még nem hozták nyilvánosságra, így nem biztos az átfedés, érhet minket meglepetés. Ahogy érhetett többeket az este során, hiszen a papírforma több helyen bedőlt. Másrészt, a jelölt filmek és tévés produkciók jelentős hányadát még be sem mutatták nálunk, így annyira nem tüzel fel minket a dolog.

A díjátadó két házigazdájának szerepét immár sokadjára Amy Poehler és Tina Fey tölti be. Nem véletlenül, hiszem a két hölgy üde színfolt a díjátadók világában. Sok erőltetett és bugyuta próbálkozás helyett ők tudnak tényleg viccesek lenni. Lehet, hogy néha mellé vagy túl lőttek, de még így is őket nézném százszor inkább, mint mondjuk Billy Crystalt. Az este folyamán nagy hangsúlyt kapott a Sony körüli Észak-koreás botrány, valamint az elmúlt napok eseményei Párizsban. A  HFPA elnöke, Theo Kingma mondott egy komoly hangvételű beszédet a történtekkel kapcsolatban, ahol az alkotói és a sajtószabadság fontosságát emelte ki. Beszéde elsöprő sikert aratott a teremben.

Na, de nézzük idén milyen filmeket jutalmaztak a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók. A győztesek közül szinte az egyetlen film amit már levetítettek az itthoni mozik, az a Sráckor, így igyekszem rövidre fogni, valamint előzetesekkel képet adni a többiről. Kezdjük is a legjobb film díjával, dráma kategóriában amit az imént említett 13 évig forgatott, gyönyörű történet vihetett haza, teljes joggal. Julianne Moore lett a legjobb drámaszínésznő a Still Alice-ért, ahol egy  altzheimeres nőt alakított brilliánsan, kategóriájában a legjobb férfi színész díját Eddie Redmayne rakhatta zsebre Stephen Hawking megformálásért a Theory of Everything-ben.

Vígjáték/musical kategóriában váratlanul, nem a  nagy Oscar várományos Birdman, hanem a Grand Budapest Hotel kapta meg az arany gömböt, amit aki látta a filmet, tudja jól, hogy megérdemelt. Amy Adams mindenki és saját meglepetésére idén is bezsebelhetett egy legjobb színésznőnek járó djíat, Margaret Keane megformálásért. Férfiaknál végre a Birdmannek is jut valami, hiszen az újságírók Micheal Keatont választották a legjobb férfi vígjátékszínésznek. 

A Sráckor még behúzott egy legjobb rendezés és legjobb női mellékszereplő (Patricia Arquette) díjat, a Birdmant a forgatókönyvéért díjazták, a legjobb animációs film pedig az Így neveld a sárkányodat 2 lett.

Miután a Breaking Bad-nek vége, végre más sorozatok is kaptak esélyt a díjazásra. A The Affair kapta a legjobb dráma sorozatnak járó díjat, maga mögé utasítva olyan műsorokat mint a Trónok Harca vagy a House of Cards. A The Affair színésznője, Ruth Wilson egyénileg  is hazavihet egy glóbuszt, valamint végre Kevin Spacey is megkaphatta a magáét. Vígjáték kategóriában a (megmondom  őszintén) számomra teljesen ismeretlen Amazon-os, Transparent lett a befutó, legjobb sorozat és a legjobb férfi főszereplő díját (Jeffrey Tambor) is bezsebelhették. Legjobb színésznő a Jane the Virgin, Jane-je Gina Rodriguez lett, az Államokban igen nagy népszerűségnek örvend ez az új sorozat.

Billy Bob Thorntonnak is jutott egy arany glóbusz, méghozzá a Fargo hidegvérű bérgyilkosának megformálásáért. Beszédes lehet, hogy alakításával a True Detective mindkét nyomozóján felül kerekedett, tehát, ha valaki még nem nézte volna végig az egy évados Fargot, az sürgősen tegye meg. 

Bizonyára jobban átéreztük volna a díjátadó súlyát, ha láttuk volna a filmeket, amiket díjra jelöltek, de sebaj, az Oscarig mindent bepótolhatunk! 

Szólj hozzá!
Címkék: film golden globe

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr117062855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása