A 10 legjobb rajzfilm betétdal magyarul

2018. augusztus 12. 12:57 - Gengsztericki

Ez alkalommal a rajzfilmek és a magyar szinkron aranykorára emlékezünk. Hiszen legyünk kicsik, nagyok vagy még nagyobbak, mindannyiunknak van kedvenc Disney, Pixar vagy DreamWorks betétdala az elmúlt 30 évből. Ezekért nyilvánvalóan hálásak vagyunk az eredeti mű alkotóinak, de ami számunkra még fontosabb: a magyar szövegek íróinak és előadóinak. Nem csak legnagyobb szinkronszínészeink, de számos népszerű énekes is közrejátszott abban, hogy ilyen csodák jöjjenek létre az örökkévalóságnak. Saját büszkeségünk és nosztalgia érzésünk mellett azért akad még bizonyíték, hogy nem csak mi vagyunk oda értük: nincs olyan videó YouTube-on ami alatt ne lenne egy lengyel, finn, amerikai stb. kommentje, aki állítja, hogy bár egy szót sem ért belőle, ez a kedvenc verziója. És tudjátok mit? Én hiszek nekik, valóban világszínvonalú produkciókról beszélünk.

A gyűjtés teljesen szubjektív, nyilvánvalóan a mi generációnk kedvenceit válogattam össze, így sok mindent nem fogtok találni 1990 előttről, vagy 2010 utánról. Valamint, hogy minél színesebb legyen a paletta, egy rajzfilm csak egyszer szerepelhet a felsorolásban - még akkor is, ha van olyan amelyiknek minden egyes betétdala ráférne erre a tízes listára.

10. Egyiptom Hercege - Mert Ő küld száz csodát

Kezdjük a listát a DreamWorks 1998-as lenyűgöző bibliai történetével, ami Mózes és a zsidók egyiptomi kivonulásáról szól. Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy értékeljük ezt a meseszép történetet, ami fogyasztható formában adja elő, az amúgy nem túl gyerekeknek szóló eseményeket. A rajzfilm egyértelműen legerősebb momentumához íródott ez a lélekemelő dal, aminek magyar verziójához nem kisebb hangok járultak hozzá, mint Auth Csilla énekes és Kovács Nóra színésznő. Mondjuk az én kedvenc részem mindig az a kiállás marad, ahol héberül énekelnek a gyerekek. 

9. Aladdin - Ali herceg

Mi ez a harsona? Milyen zaj ez? Hát, Mikó István a Bergendy-együttesből, Dzsinni szerepében! Tudom, nem ez az 1992-es Aladdin legnépszerűbb dala, hanem az Egy új élmény, de az annyira jó eredeti nyelven IS, hogy nem tudnám kiemelni a magyarsága miatt. Ennél sem akarjuk elvitatni Robin Williams zseniális eredetijét, de a catchy "Herceg jő, isteni fő, Ali Ababwa!" és a "Nem szépek, Katikám? - Meseszép, Ferikém, színes tollak!" egyszerűen megunhatatlanná teszi számunkra a magyar verziót.

8. Toy Story - Vár rád egy jó barát

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekhez a csodás dalokhoz kellett az eredeti is, amin néha sikerül tűltennünk, de gyakran az is elég, ha csak pont annyira jó. A Pixar 1995-ös nagy dobásával pontosan ez a helyzet. Nem csak az első világhírű animácós filmről beszélünk, de az egyik legjobbról is. És hát mit ér egy igazi gyerekfilm, fülbemászó betétdalok nélkül? A brilliáns Randy Newman féle, You got a friend me magyar változatáért Berki Tamásnak adahtunk hálát.

7. Irány Eldorádó - Véget ért a vándorút

Kétségkívül gyermekkorom egyik kedvenc rajzfilmjéről van szó. Két lókötő útra kel és lényegében véletlenül rábukkannak a legendás aranyvárosra, ahol istenként tisztelik őket, egy vadítóan szexi indián lány társaságában. Melyik nyolc éves fiút ne izgatná ez a perspektíva? Ehhez jött még a fantasztikus zenei aláfestés, aminek az eredetije Elton Johnhoz fűződik, a magyar dalok nagyja pedig Demeter Györgyhöz. Legalább annyi szív van az egész rajzfilmben, mint ebben a dalban. 

6.Kincses bolgyó - Mi vár még rám

Mai napig életem egyik legnagyobb rejtélye, hogy ez a rajzfilm miért kapott ennyire kevés figyelmet és elismerést. Epikus űrkaland, tele egy tinédzser fiú kételyeivel, vakmerőségével és útkeresésével. Tele izgalommal, zseniálisan szívszorító, vicces karakterekkel és betétdalokkal. Ne izgulj, Milo, egyszer eljön a te időd és megkapod a neked járó tiszteletet! (Na nem manapság, mert a ha nem vagy japán-mexikói-fekete transzvesztita akkor nem lehetsz példakép.) A  főcímdalt egyébként Bebének, és a Back II Black zenekarnak köszönhetjük. 

5. Mackótetsvér  - Itt nincs kiút

"Koda, borzalmas dolgot tettem." Aki látta a 2003-as Mackótestvért és nem könnyezte meg ezt a jelenetet, annak biztosan nincsen szíve, hiszen mai napig nehéz száraz szemekkel végighallgatni. Minden egyes betétdala említésre méltó, hiszen a Bon-Bon zenekar felelt azért, hogy átültesse magyar nyelvre Phil Collins eredetijeit. Ugyanennyire minőségi, csak sokkal vidámabb a Repül a léptem vagy a Család. Nem is beszélve arról, hogy a Disney egyik legszebb rajzfilmjéről beszélünk. 

4. Oroszlánykirály - Te csaló

Na, innentől kezdődnek a gondok, hiszen ha csak a szívemre hallgattam volna akkor a következő négy rajzfilm kedvenceihez kevés lett volna egy tízes lista. Valószínűleg nem vagyok egyedül az Oroszlánkirály rajongásommal, hiszen generációnk leginkább meghatározó gyerekkori élménye. Együtt bőgtünk, amikor meghalt Mufasa és együtt bőgtünk újra - már a boldogságtól - mikor Simba király lett. Valami perverziómnál fogva azonban - lehet, mert csak az volt meg VHS-en - én a második részt sokkal többször látta, így a betétdalok is inkább abból ragadtak meg. Persze muszáj megemlíteni az Érzed már a szív szavát, ami angolul Elton John előadásában világsláger lett, úgy ahogy a Hakuna Matata is. A folytatásból azonban Bereczki Zoltán Ő benned él-je mellett, mindenképpen az alábbi a kedvencem. Ennyire sok féle, különböző vokál, érzelem és energia két percben, le a kalappal a magyar stúdió előtt! 

3. Tarzan - Két vágy

A Disney első Tarzanja méltó helyet foglal el a toplistánk harmadik helyén, hiszen amellett, hogy fantasztikusan jó rajzfilm, betétdalait a Mackótestvérhez hasonlóan Phil Collins szerezte. Így mondhatjuk, hogy fel volt adva a lecke  a magyar változat készítőinek, de nem hoztak magukra szégyent, hiszen hazai viszonylatban hasonló kaliberű művészt találtak a feladatra, Ákos személyében. Hogy manapság Ákost miképp ítéljük meg művészileg az lényegtelen -  akkor a csúcson volt, és a Tarzan filmzenékkel örökre bevéste magát a rajzfilm kedvelők szívébe. A kezdőhangot rögtön megadja a Két vágy, de muszáj említést tenni az Idegen érzésről és a Gyermekemberről, a szentimentálisok kedvéért pedig a Szívem vigyáz rádról.

2. Mulan - Erős légy

Pontosan 20 évvel előzte meg a Disney a #metoo mozgalmakat és a manapság divatos - gyakran erőltetett - női egyenjogúság kérdését, Mulan című remekművükkel. Nem kellett bugyuta színésznőcskék alaptalan gyanúsítgatása, vagy férfi főszereplős filmek nőkkel újraforgatása ahhoz, hogy talán minden idők legerősebb női karakterét mutassák be. Mulan nem csak férfiakat megszégyenítő katonává vállt, de női találékonyságának hála egész Kínát megmentette a betörő vad, hun hordáktól. Látjátok, így is lehet ezt! De térjünk a témára, a rajzfilm bámulatos betétdalaira. Elképesztően kreatív és találó magyar szövegek, valamint tehetséges színészek és énekes közös munkájának a gyümölcse  a Katonák dalaAuth Csilla Tükörképe és az abszolút mindenki kedvence Erős légy, Stohl András előadásában. 

1. Herkules - Ma ő a főhős

Szívesen várom azt, aki hajlandó ennek az ellenkezőjét állítani, de én mondom nektek: összességében nincs még egy olyan rajzfilm az elmúlt 30 évből, aminek kivétel nélkül minden betétdala ennyire nagyot ütne, és a mai napig megállná a helyét bárhol. Maga a rajzfilm is a Disney egyik legjobbja, de a magyar szinkronok és énekesnők, akik részt vettek ennek a létrejöttében legalább Golden Globe-ot érdekelnének szerintem. Miután, a dalok nagy részét előadó, múzsák szerepében mind aranytorkú énekesnők kaptak szerepet, mondhatjuk, hogy a siker garantálva volt. Tunyogi Bernadett, Janza Kata, Náray Erikát, Fehér Adrienn és Tisza Bea. Ha eddig nem ismertétek ezeket a hölgyeket, éppen ideje megjegyezni a nevüket. Az összes betétdalt felsorolhatnánk itt, de maradjunk olyanoknál, mint az alaphangot megadó Múzsák dala, Nyári Szilvi Nem lehet szerelemje, vagy a Bírnom kell a célig, aminek eredetijét Oscar-díjra is jelölték. 

 

Van olyan kedvencetek, amit kihagytunk a listából? Ha igen, írjátok meg őket kommentben itt, vagy Facebook oldalunkon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr614125233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása