A marketing Erő

2015. december 18. 14:40 - Gengsztericki

Létezik egy birodalom, ami emberek százmillióit csábította át saját oldalára az erő segítségével. Ez a birodalom, nem más, mint a Walt Disney Company. Befolyásuk megkérdőjelezhetetlen, elmetrükkjük pedig, az eddig soha nem látott méreteket öltött marketing gépezet.

star-wars_consume_kl.jpg

Már a Lucasfilm felvásárlása előtt is, a Csillagok Háborúja volt világ legerősebb franchise. Amit a Disney csinált vele azonban, arra keresni kell a szavakat. Onnantól, hogy bejelentették érkezik a 7. film, nem volt megállás. A titkolózás és a földbolygó Star Wars jelmezbe öltöztetése halálos kombinációt hozott létre: december elejére már annak is csomót kellett kötnie a brére, aki három évvel ezelőtt maximum kedvelte a filmeket. Az új epizód megjelenése előtt fél évvel lehetett már kapni a 7. filmhez tartozó kegytárgyakat: Kylo Ren maszkot, BB-8 asztali lámpákat, három ágú műanyag fénykardokat, és szinte bármit. Ez szerintem az összes létező franchise-t tekintve egyedülálló húzás. De, ha eddig neked nem tűnt volna fel, hogy az elmúlt egy évben a Birodalom átvette az irányítást az elméd felett, nézzünk meg pár példát. 

Az Egyesült Államokban 60 márkázott, Star Wars témájú tv szpot készült az elmúlt időszakban. Reklámoztak R2-ékkal sportautót, Subway szendvicset és sajtos makarónit egyaránt. A számokba nem mennék bele nagyon, de az, hogy ez a "néhány" tv reklám 63.8 millió dollár plusz bevételt hozott a vállalatnak elég beszédes. A 10 legsikeresebb reklámot itt találod meg, szerintem ez lett a legjobb:

A márkázott tartalom új dimenziókat ért el, odáig jutottunk, hogy kihívást jelent megnevezni valamit, amit nem kaphatunk meg Star Wars logóval. De tényleg, gondoljatok bármire, írjátok be mellé a keresőbe, hogy Star Wars és higgyétek el: lehet kapni. Ha esetleg szellemeskednétek és azt mondjátok: dildo, haha; nyugi, azt is kapni. Ha paprikás virslire, májkrémre vagy konzerv kukoricára gondoltatok, megint bukó, azt is kapni. Úgy tűnik, mi magyarok ebben is különösen jók vagyunk.

Az egészről ez, az Űrgolyhók jelenet jut eszembe:

 

Szólj hozzá!
Címkék: star wars filmek ads

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr68182094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása