“Disney Világa”, szó szerint!

2015. január 04. 14:19 - Gengsztericki

A Walt Disney Company felvásárolta a Lucasfilmet! Ha nincs Sandy, valószínűleg ezzel lett volna tele minden újság címlapja, hiszen az elmúlt húsz év legnagyobb filmes üzletének könyvelhetjük el. Az információ azért így is kivert jó néhány biztosítékot, a Star Wars saga folytatásának híre felkorbácsolta a kedélyeket. Ez azonban a jéghegy csúcsa, a Disney évek óta gyarapítja birodalmát.

 

Az öreg Walter érdeme

Az 1920-as években a rajzfilmkészítés nagyon gyerekcipőben járt, nem számított jövedelmező iparágnak, ezért kevesen is fordították felé figyelmüket. Ekkor bukkant fel egy ifjú chicagói titán, aki némi filmes és grafikus tapasztalattal a háta mögött kihasználta a némafilmek korának hanyatlását és a rajzfilmek mellett tette le voksát. Ő volt Walt Disney. 1923-ban testvérével karöltve létrehozták a Disney Company elődjének számon tartott Disney Brothers Cartoon Studiot, és onnantól nem volt megállás. Walt a megannyi technikai újítás mellett, rátapintott arra, hogy mi kell a nézőknek. A világháború után, a szerethető állatfigurák, akikkel bármi történhet a vásznon mégsem esik bántódásuk, felszabadultságot jelentettek az embereknek. Első figurája, Miki Egér (eredetileg Mortimer) a hangosításnak és a grafikai újdonságoknak köszönhetően bombasiker volt. Mikit követte Donald Kacsa, Pluto, Goofy és a nagy klasszikusok, mint aHófehérke és a hét törpe, Dumbo, Bambi, a Hamupipőke és még sorolhatnám. Disney gazdasági sikerének egyik fő kulcsa, hogy a nyomás ellenére kifejezetten gyerekeknek csinálta filmjeit. Családbarát alkotásainak még inkább kedvezett, hogy az 1940-es évektől az Egyesült Államok lakosságának közel egyharmada 14 év alatt volt, tehát filmjei teltházak többszörösét vonzották a mozikba. Walter egyik legnagyobb álma teljesülhetett be, amikor 1955-ben megnyitotta kapuit az első Disneyland, egy vidámpark, ahol a gyerekek kedvenc rajzfilmfiguráikkal szórakozhattak. Walt Disney-t még életében 59 Oscar-díjra jelölték, amiből huszonhármat el is nyert. 1966-os halála után, amit felépített, hanyatlásnak indult, egészen ’84-ig hullámvölgyek jellemezték a cég teljesítményét, amikor is Micheal Eisner vezetésével stabil kezekbe került a vállalat.

 

Egy birodalom létrejötte

Eisner irányítása alatt 2005-re, a Disney Company értéke húszszorosára emelkedett, de ennek ellenére megannyi kritika érte a céget a rossz befektetések és a silány, korszerűtlen munkák miatt. 2006-ban Eisnert, Bob Iger váltotta a vezetői székben, aki elhatározta, hogy befoltozza a vállalat becsületén esett lyukat. Nem várt túl sokáig, hiszen még abban az évben felvásárolta a Steve Jobs tulajdonában lévő animációs grafikákban utazó stúdiót, a Pixart. Iger felismerte, hogy a Disney rajzfilmjei már nem tudnak versenyezni a Pixar animációs filmjeivel, mint a Toy Story,vagy a Némó nyomában. Ezzel a lépéssel a legújabb animációs technikák, filmes trükkök és a legnagyobb nevek a szakmában is a Disney égisze alá kerültek.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy a Disney már jó ideje nem csak rajzfilmeket készít. 1984-ben, filmek gyártására megalapították, a Touchstone Picturest, így nekik köszönhetjük többek közt aHolt költők társaságát, a Micsoda nőt, a háborús Pearl Harbourt és az égő pulton vonagló táncos lányokat felsorakoztató Sakáltanyát. Emellett a Walt Disney Studios alá van beolvasztva aMiramax és a Hollywood Pictures egyaránt, így a Disney irányítása alatt horrorfilmek és thrillerek is készültek, mint például a Hatodik érzék vagy a Ponyvaregény.

 

Szuperhőseink is?

Rendelkezel a legmodernebb filmes technikákkal, nálad vannak a legprofibb szakemberek, gyakorlatilag az égvilágon mindent képes vagy mozifilmre vinni. Mi hiányzik? Ötletek. Minek kitalálni karaktereket és történetet, ha venni is lehet őket. Nagy vonalakban hasonlóan gondolkodhatott Bob Iger is, amikor eldöntötte, hogy megveszi a Marvel Comics-ot. A világ legnagyobb és legnépszerűbb képregény kiadójának vétele nem volt zsákbamacska. Iger tudta jól, hogy mit vásárol, a Marvel világszerte erős brandje és karakterkészlete a Disney Company technológiájával és erőforássaival végtelen aranymező (ha bárki kételkedne, nézze meg az elmúlt évek képregényadaptációinak bevételeit). Négy milliárd dollárért nem is volt rossz üzlet azt nézve, hogy két évre rá (2011) a Disney éves bevétele már 40 milliárdra rúgott. A Marvellel kapcsolatban azonban felmerült néhány érdekes fordulat, például, hogy a legnépszerűbb karakterek nagy részének megfilmesítési jogai más-más stúdióknál vannak. Ezek a szerződések nem örökérvényűek, különböző megkötések tartoznak hozzájuk, mint az előre, szerződésben lekötött film mennyiség (pl. Hulk, Thor, Amerika kapitány és Vasember, öt film erejéig képezik a Paramount Pictures tulajdonát) vagy akár, a filmek között eltelt idő (pl. a Fenegyerek jogai hamarosan lejárnak a 20th Century Fox-nál, ha nem állnak elő új tervekkel).

Hogy a legfontosabb karakterekről szó essen: A Fantasztikus négyes és az X-Menek jogai szintén a Foxnál, míg a világ talán legnépszerűbb Marvel karaktere, a Pókember nagy magányában aSony markában van. Ezek a franchise jogok többnyire nem csak a karakterekre vonatkoznak, hanem az egész környezetükre. Tehát például a Pókember jogokkal együtt jár Venom, a Zöld Manó és aMary-Jane Watson egyaránt. A Disney elismerte a különböző filmstúdiókkal kötött szerződéseket, de a karaktereket végeredményben a sajátjának tartja. Ez azt jelenti, hogy bármilyen Disney produkcióban feltűnhetnek, így a TV-ben, videójátékokban vagy online tartalmakban egyaránt. Ebból a szempontból az üzlet pozitív oldala, hogy a Disney befolyása talán enyhíthet azon a rivalizáláson, ami a különböző hősöket birtokló stúdiók között megy, így talán egyszer, a nem túl távoli jövőben Pókember is csatlakozhat a Bosszúállókhoz.

 

“Fairy Wars”

Október végén robbant a bomba: a Disney felvásárolta a Lucasfilmet! Négy milliárd dollárnyi pénzösszegért és Disney részvényért cserébe George Lucas úgy döntött, hogy lemond életművéről, saját szavaival élve “átörökíti egy következő generációra”. Ezzel az üzlettel a Disney-é lett a Lucasfilm, ami magába foglalja azIdustrial Light & Magic nevű trükkgyárat, a Skywalker Soundhangstúdiót, a Lucasbooks könyvkiadót, a LucasArts videójátékstúdiót, valamint kismillió ajándéktárgy, játék és egyéb kütyü licenszjogát. Miért lényegesek a kütyük? Nézzünk körbe egy bevásárlóközpontban, hány Star Wars-os dolgot tudnánk venni? Egy felmérés szerint az amerikai WalMart hálózatnak 539 különböző féle Csillagok Háborúja témájú terméke van, kezdve a bögrétől egészen a fűnyíróig. Ha csak kifejezetten a játékipart tekintjük is, omniózus a SW relikviák tárháza: figurák, legók, fénykardok, hangtorzítós Darth Veder sisakok stb. szinte nem lehet olyan területet mondani, ahol ne képviseltetnék magukat Luke és a többiek. A Csillagok Háborúja franchise létezése óta mintegy 33 milliárd dollárt termelt ki, aminek csupán kis része a filmekből származó mozis bevételek. Ha csak a 2012-es évet nézzük, 220 millió dollárt könyvelhetett el a Lucasfilm úgy, hogy a legutolsó megjelent rész 2005-ben jött ki. Szolgáltak helyette a Baljós árnyak új 3D-s verziójával, egy animációs sorozattal és egy videójátékkal is. Itt mutatkozik meg Lucas volt birodalmának igazi ereje. Ez a franchise, olyan erős keresletet tud generálni egy olyan világban, ahol a lemezen megvásárolható filmek korának leáldozni látszik, és a kalózkodás miatt moziba is egyre kevesebben ülnek be, ami egyedülálló a világon.

Problémát jelenthet a Disney számára, hogy Lucas még a nyolcvanas években átadta a Foxnak az első film minden franchise-jogát. A többi film jogai pedig 2020-ig képezik szintén a 20th Century Fox tulajdonát.
Sokaknak talán eddig nem is tűnt fel, hogy a Disney mára a világ egyik legerősebb médiabirodalmává nőtte ki magát, és nem csak egészestés, hercegnős rajzfilmekben utazik. Megannyi stúdiójával, tévés produkciójával (Disney Channel), videójátékaival, képregényeivel és még sorolhatnám mivel, Hollywood legnagyobb stúdiójaként, a cég részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari Átlagot számítják. A Disney a Star Wars jogokkal sem tétlenkedik sokáig, bejelentették, hogy 2015-re elkészül a Csillagok Háborújának új, hetedik része, azt pedig egy-két éves résekkel követi majd a következő két rész. Emellett a legújabb információk szerint évente szeretnének legalább kettő új Star Wars produkcióval előrukkolni, ez alatt érthetünk animációs sorozatokat és videójátékokat egyaránt.

Megoszlanak a vélemények mindenhol, vicces kép montázsok egész hada lepte már el az internetet, kifigurázva a várható filmek minőségét. Végignézve és látva azonban a Disney financiális, valamint technikai tőkéjét, már csak egy jó rendező és egy hasonló kvalitású forgatókönyvíró hiányzik, amiket ha jól választanak, szerintem nem kell félnünk a következményektől.

Publikálva itt: külker.hu

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr497040257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása