Ki másolt, kiről? - I. rész

2018. július 02. 17:10 - Gengsztericki

10 alkalom, mikor a DC és a Marvel gátlástalanul koppintotta le a másikat

 "Lemásolhatom a házidat? Persze, csak változtass meg pár dolgot, hogy ne legyen annyira feltűnő!" Ez a mára legendássá vált idézet tökéletesen leírja a jelenséget, amit boncolgatni fogunk. Ha a legelső szuperhős képregénytől (Superman, Action Comics #1) számítjuk, akkor idén van a 80. évforduló - ami bizony sok év, ami alatt sok oldalt kellett megtölteni tartalommal. Így nem csoda, hogy a két legnagyobb kiadó (DC és Marvel) hasábjain feltűnnek olyan karakterek, melyek kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Abba már ne is menjünk bele, hogy maguk az "eredeti" hősök hány különböző forrásból lettek összegyúrva: különböző mitológiák, legendák, népmesék, történelmi személyek és még sorolhatnánk. Batman például nem olyan, mintha ötvözték volna Zorrót, Sherlock Holmest és Drakulát? Szerintem mind tudjuk a választ. Ha őszinték akarunk lenni az összes karakterre tudnánk megfelelőt találni a konkurensnél. Mi készítettünk nektek egy tízes listát, amin összegyűjtöttük a leghíresebb és leglátványosabb Marvel/DC hasonlóságokat, a végén pedig választ kapunk a nagy kérdésre: ki lopott, kitől? 

1. Aquaman vs. Namor

aquaman-1941-vs-sub-mariner-1939-1463511846.jpg

Két hablegény, akik egy vízalatti birodalom trónján ülnek és a Hét tenger felett uralkodnak. Képesek lélegezni és szupergyorsan közlekedni a víz alatt, valamint fizikális erejük és állóképességük is kísértetiesen hasonló. Forrófejűség és népük általi hűség stb. sorolhatnám még egy ideig a hasonlóságaikat, de egyszerűbb lenne a különbségeikről beszélni, ami nagyjából annyi, hogy Arthur Curry általában a jófiúk, Namor (aki kezdetekben Sub-marinerként futott) pedig  a rosszak oldalán harcol. Arthur emellett rendelkezik az ikonikus "do you talk to fish?" képességgel, azaz tud vízalatti élőlényekkel kommunikálni és segítségül hívni őket, míg Namor teljesen logikátlan módon repülni (is) tud.

 

2. Black Cat vs. Catwoman

black-cat-1979-vs-catwoman-1940-1463433791.jpg

Listánk következő helyét két macskakedvelő hölgy foglalja el, akik nehezen tudják eldönteni melyik oldalra álljanak a jó és harcában - ergo tökéletes antihősnők. Egyiküknek sincs szuperereje, azt leszámítva, hogy csáberejüknek világ leghíresebb szuperhősei (Batman és Pókember) sem tudnak ellenállni. Ez egyébként nem teljesen igaz, mivel Selina Kyle-al ellentétben, Felicia Hardy-nak van egy extra képessége: mindenkinek balszerencséje van a környezetében - és míg ez igazán jól jöhet harc közben, annál kevésbé a magánéletben - a tudomány segítségével viszonylag hamar megszabadult tőle. Ezen felül rendkívül tehetséges tolvajok, akrobatikus képességeikkel kevesen versenyezhetnek és lobbanékonyságért sem kell a szomszédba menniük. Bruce és Peter az idők kezdete óta próbálja  ezt a két vadmacskát megszelídíteni - inkább kevesebb, mint több sikerrel.

 

3. Bucky Barnes vs. Robin

maxresdefault.jpg

Elsőre talán érdekesnek tűnhet az összeállítás, hiszen sokatoknak az MCEU Bucky Barnes-a ugrik be, aki egy kőkemény gyilkológép aka. a Tél Katonája. Hogyan hasonlítható ő a zöld bugyogós Boy Wonderhez? Úgy, hogy Bucky a képregények kezdeti korszakában ugyanolyan feszülős ruhás - pedofil papok kedvence - szárnysegéd volt Amerika Kapitány oldalán, mint Dick Grayson Batmanén. Csak miután a Hydra elrabolja és feltuningolja, válik badass antihőssé - ahogy egyébként idővel Robin is kinövi szerepét és Nightwing lesz belőle. Így elmondhatjuk, hogy hasonló cipőben kezdték, majd mindketten összevesztek mentoraikkal és egy sötétebb, keményebb alteregó bőrébe bújva folytatták karrierüket.

 

4. Flash vs. Quicksilver

maxresddfdfefault.jpg

A szupergyorsaság képességét kitalálni nem rakétatudomány, így akár mondhatnánk azt is, hogy mindkét kiadónak magától jutott eszébe - főleg akkor, ha nagyjából egyszerre mutatják be őket. Esetünkben azonban, több mint 20 év telik el a két gyorshajtó prezentálása között. Ilyenkor már felmerülhet a kérdés: honnan is jöhetett az ötlet?

Eredettörténetben teljesen eltérnek egymástól, hiszen Barry Allen egy baleset során szerezte meg gyorsaságát (villám csapott a helyszínelői laborba) - míg Pietro, Magneto fia lévén genetikusan örökölte a mutáns gént. Amíg Barry közismert mókamester (mondhatni a DC Pókembere), Higanyszálnak többféle megközelítését is ismerjük, elég ha csak a filmes univerzumra gondolunk: az MCEU Pietrójaként elég komor figura volt, míg az X-Men Petereként teljesen komolytalan, dilis fazon. Képességek téren hasonlóak, mindkettejüknek megy a forgószél kreálás meg a falon-átrezgés, de Flash rutinból töri meg a téridő kontinuumot és barmolja össze az idővonalakat, míg tudtommal Higanyszál nem képes erre.

 

 5. Plastic Man vs. Mr. Fantastic vs. Elongated Man 

marvel-dc-comics-dopplegangers-copycats-6.jpg

Rendhagyó eset áll fenn, hiszen nyúlékonyság tekintetében három versenyzőnk is színre lép. A Quality Comics Plastic Man-je, a Marvel Mr. Fantastic-je és a DC Elongated Man-je mind ugyanazzal a képességgel rendelkezik: bármilyen formájúra és hosszúságúra tudják nyújtani a testüket. Eredettörténetük alapján Elongated Man a kedvenc üdítőjét akarta felturbózni, ami kicsit félre sikerült - ő meg nyúlósra. Mr. Fantasztikust kozmikus sugárzás érte, Plastic Man pedig a klasszikus "menekülés közben beleesett egy hordó, ismeretlen vegyszerbe" során tett szert képességeire. Ralph Dibny (Elongated) és Redd Richards (Fantastic) további hasonlóságai még a vaknak is szemet szúrnának: mindketten briliáns tudósok, akik képességeiken kívül szakértelmükkel segítik szuperhős társaikat, egyikük sem titkolja  a személyazonosságát, plusz feleségeiket is ugyanúgy hívják (Sue).

 

+1 Deathstroke vs. Deadpool

5a000fdd4c8dda620f05acc4f374bffb.jpg

Bár megkérdőjelezhetetlen párhuzam húzható a két karakter között, a hivatalos listába nem számolhatom bele -  de a téma kapcsán elsiklani sem lehet felettük. Ennek oka, hogy Deadpool megalkotója, Rob Liefeld nyíltan és büszkén vállalja, hogy Slade Wilson bizony, Wade Wilson gátlástalan koppintása (nane?!), sőt sokkal inkább paródiája - így kár lenne megvádolni őt azzal, ami nyilvánvaló.

Lévén óriási Tini Titánok rajongó mindig is odavolt Deathstrokért (aki a Titánok egyik legádázabb ellenfele) - a fegyverek, közelharc és tervezés nagymesteréért, így amikor megbízást kapott, hogy csináljon egy hozzá hasonló karaktert, úgy döntött, főhajtásként rendhagyóan nyúl az alapanyaghoz. Így lett Wade-ből, Slade Wilson, Stroke-ból, Pool és ezért maradt az ugyanolyan kétszínű bérgyilkos szerkó, hátra csatolható kardokkal és brutális tűzerővel megspékelve.

A csavart, képesség- és főként személyiségbeli különbségeik jelentik. Igaz, Deathstroke többször is megfürdött Rha's Al Ghul Lazarus Vermében, így halhatatlannak bizonyul - nem rendelkezik olyan bámulatos regenerálóképességekkel, mint Wade. Személyiségüket tekintve pedig nem is lehetnének különbözőbbek: míg Slade a tipikus mogorva, állandóan komoly gyilkológép, addig Deadpool teljesen idióta, semmit nem tud komolyan venni és saját maga, valamint mások halála is maximum egy jó poén erejéig érdeklik. Ennek fő oka, hogy egészen egyedülálló módon képes megtörni a "negyedik falat", azaz tudja, hogy ő egy képregénykarakter, és az írók kezében van a sorsa és úgyis mindent meg fog úszni. Emellett képes kiszólni az olvasókhoz/nézőkhöz - átszakítva ezzel azt a bizonyos falat, ami elválasztja az olvasót a történettől.

Ha kicsit körbenézünk az élőszereplős adaptációk piacán, nem is kérdés, hogy melyik recept vált be jobban. Annak ellenére, hogy Deathstroke 1980 óta gyilkolászik a DC képregények hasábjain és Deadpool csak 1991-ben debütált, idén már második önálló filmje aratott kasszasikert a mozikban. Oké, Slade visszatérő rosszfiú az Arrow című sorozatban, és egy pillanatra láthattuk már a (Joe Manganiello féle) mozis verzióját is az Igazság Ligája második stáblistás jelenetében - kár lenne vitázni azon, melyikük örvend nagyobb népszerűségnek.

 

FIGYELEM, MEGFEJTÉSEK KÖVETKEZNEK!

 

Aquaman vs. Namor

Bármennyire is lett sokkal népszerűbb karakter Aquaman, mint Igazság Ligája alapító tag - Namor bizony előbb debütált mint Atlantis királya. Nem elég, hogy két évvel korábban (1939), de Arthur Curry (1941) a kezdetekben nem is volt Atlantis királya, csupán egy tudós aki felruházta magát a vízalatti lélegzés és a halakkal dumálás képességével. Érdekes, hogyan fordult a kocka: nem mindig az számít, hogy ki volt előbb!

Black Cat vs. Catwoman

A számok magukért beszélnek, nincs mese:  Catwoman már 1940-ben feltűnt Batman oldalán, hiszen Golden Age Hero míg Felicia Hardy először 1979-ben bukkan fel. Nem is kérdéses, hogy ki az igazi macskanő.

Bucky Barnes vs. Robin

Ez a verseny már sokkal szorosabb volt: Robin, Macskanőhöz hasonlóan 1940-ben tűnt fel Batman oldalán először, míg Bucky 1941-ben Amerika Kapitányén. Ezúttal majdnem összejött Marvel (akkoriban Timly Comics)!

Flash vs. Quicksilver

A népszerűségi index árulkodó lehetett. Míg Flash egyike a legnépszerűbb szuperhősöknek napjainkban, addig Higanyszál gyakran óvatosan, és erősen mellékszereplőként van kezelve. Villám is egyike az Aranykor Hőseinek, így szintén 1940-ben debütált, míg Magneto fia csupán 1964-ben került be a képbe.

Plastic Man vs. Mr. Fantastic vs. Elongated Man 

Na itt már nem is annyira egyszerű a helyzet: a profiknak feltűnhetett, hogy Plastic Mant a Quality Comics kiadónak tulajdonítottam (az meg mi?), miközben DC karakter. Már az, viszont 1941-es debütálását követően 1956-ig a Quality Comics hasábjain üldözte a bűnt és lőtte a poénokat. Így azt gondolhatnánk a Marvel végre előre tudott gondolkodni és Reed Richards megelőzte Elongated Mant, de sajnos ez sem sikerült: Elongated Man - 1960, Mr.Frantasic - 1961.

 

Eredetiség számláló:

MARVEL 1 - 4 DC

 

Az igazi nagyágyúk még hátra vannak, így ha nem akarsz lemaradni róluk kövess minket itt, vagy Facebook oldalunkon!

1 komment
Címkék: f igye

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr8414064429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 14:24:03

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása