Egyszer minden jó véget ér

2018. november 08. 16:59 - Gengsztericki

Aranyélet III. évad spoileres kritika

2015-ben, korábbi sikerein felbuzdulva (Társas játék, Terápia), az HBO bemutatta Aranyélet című, saját gyártású sorozatát. A produkció szinte azonnal közönség és kritikai siker lett. Nem csupán azért, mert eddig szinte soha nem látott minőséget képviselt, hanem mert története és karaktarei, "magyarabbak" már nem is lehettek volna. Egy felső-középosztálybeli család életét mutatta be, akiknek minden  vagyona csalásból és egyéb morálisan igencsak megkérdőjelezhető forrásokból származik. A történet magyarságát tekintve érdekes, hogy maga az alapkoncepció teljes mértékben a finn Könnyű élet feldolgozása, tehát nem eredeti ötlet. Ami viszont ebben fantasztikus, hogy készítők azonnal ráéreztek arra, hogy a magyar nézők - akiknél a mutyi, a rafkó és a seftelés alapfogalmak - mennyire azonosulni tudnak majd ezzel a felállással. Az első rész dramaturgiája és végkifejlete erősen emlékeztet a finn eredetire, de a második résztől már teljesen másképp folytatódik a cselekmény.

Azóta eltel három év és a sorozat harmadik, befejező évadához ért. A sikereket látva, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: nem volt ez túl korai? aranyelet_2evad_fekvo.jpg

Tovább
1 komment

David Schwimmer a nap legjobb arca

2018. október 24. 20:49 - Gengsztericki

Igaz, annyira nem filmes hír, de mindenképpen a nap legjobb poénja. 

Az egész azzal kezdődött, hogy az angliai Blackpool rendőrsége közétette egy tolvaj körözési fotóját, amin éppen akció közben kapták lencsevégre. Ezzel eddig nem is lenne semmi szokatlan, de a tolvaj kísértetiesen hasonlít egy, a világon mindenhol ismert sorozatszínészre:

untitled-2_1540375814679_60009508_ver1_0_640_360_1540382796614_60017052_ver1_0_640_360.jpg

A címadás után nem lesz nehéz kitalálnotok kivel 'tévesztették őt össze': David Schwimmerrel, vagyis a Jóbarátok Ross Gellerével. Több sem kellett az internet népének ahhoz, hogy felkapják a sztorit, és a  blackpooli rendőrség bejelentések ezreit kapja, ahol állítják, tudják ki az elkövető. A közöségi média felrobbant, érkeztek a szellemsebbnél szellemesebb Ross Gelleres utalások ahogy kell, de az igazi poén még csak most jön. 

Az igazi Ross Geller... akarom mondani David Schwimmer közzétett egy videót Twitteren, hogy bizonyítsa ártatlanságát:

 

 "Biztos urak, esküszöm nem én voltam. Ahogy láthatják éppen New Yorkban tartózkodtam. A szorgos blacpooli rendőrségnek pedig, sok szerencsét a nyomozáshoz. #neménvoltam."

Ennél frappánsabb reakciót el sem képzelhettünk volna, és biztos, hogy rajongók százezreinek okozott kellemes pillanatokat. Nekünk mindenképpen!

Szólj hozzá!

Első TITANS reakciók és Harley Quinn előzetes

2018. október 04. 11:52 - Gengsztericki

Elindult a New York Comic Con, és a DC egyből levett a lábáról pár szerencsés rajongót azzal, hogy résztvehettek a TITANS első két epizódjának exkluzív vetítésén. Ennek hála végre kaptunk rajongói véleményeket a produkcióról, és nem kell az előzetesek meg a plakátok alapján feszengve reménykednünk, hogy biztos nem is lesz annyira szar az a Csillagfény jelmez... 

Az első reakciók alapján azonban nincs okunk aggodalomra, az október 14-én startoló képregényadaptációval kapcsolatban, ami Robinra, Ravenre, Gézengúzra és Csillafényre fókuszál majd, és arra, hogyan áll össze belőlük a Tini Titánok csapata. E mellett az is bizalomra adhat okot, hogy már be is rendelték belőle a második évadot.

titans-poster-f.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A 10 legjobb rajzfilm betétdal magyarul

2018. augusztus 12. 12:57 - Gengsztericki

Ez alkalommal a rajzfilmek és a magyar szinkron aranykorára emlékezünk. Hiszen legyünk kicsik, nagyok vagy még nagyobbak, mindannyiunknak van kedvenc Disney, Pixar vagy DreamWorks betétdala az elmúlt 30 évből. Ezekért nyilvánvalóan hálásak vagyunk az eredeti mű alkotóinak, de ami számunkra még fontosabb: a magyar szövegek íróinak és előadóinak. Nem csak legnagyobb szinkronszínészeink, de számos népszerű énekes is közrejátszott abban, hogy ilyen csodák jöjjenek létre az örökkévalóságnak. Saját büszkeségünk és nosztalgia érzésünk mellett azért akad még bizonyíték, hogy nem csak mi vagyunk oda értük: nincs olyan videó YouTube-on ami alatt ne lenne egy lengyel, finn, amerikai stb. kommentje, aki állítja, hogy bár egy szót sem ért belőle, ez a kedvenc verziója. És tudjátok mit? Én hiszek nekik, valóban világszínvonalú produkciókról beszélünk.

A gyűjtés teljesen szubjektív, nyilvánvalóan a mi generációnk kedvenceit válogattam össze, így sok mindent nem fogtok találni 1990 előttről, vagy 2010 utánról. Valamint, hogy minél színesebb legyen a paletta, egy rajzfilm csak egyszer szerepelhet a felsorolásban - még akkor is, ha van olyan amelyiknek minden egyes betétdala ráférne erre a tízes listára.

Tovább
Szólj hozzá!

E3: A Sony termése ismét bőséges

2018. június 12. 18:04 - Gengsztericki

Javában pörög az idei E3-as konferencia, ami a videójáték szcéna legnagyobbja, legnevesebbje és legfontosabbja. Minden játékgyártó erre az alkalomra vár, hogy prezentálja új játékait, ötleteit és őrületes hype-ot generáljanak mindenféle szarjuk köré. Mármint, nem akarok én semmit csakúgy leszarozni, de az elmúlt évek tendenciája azt mutatja, hogy általában sokkal nagyobb a füst, mint a láng. Sokszor már csak egy kis szikrának is örülnénk, de az emberek módszeres kirablása (lootbox botrányok, mikrotranzakciók mindenhol, DLC halmozások stb.) sokkal fontosabb, mint a pozitív játékélmény. Na, de elég a panaszkodásból, a játékipar olyan amilyen, de minden gonosz között kell lennie jónak is. Ez a jó esetünkben a Sony Entertainment, ahol még mindig nagyon tudnak játékokat csinálni. Tegnap este övék volt a színpad és nem okoztak nekünk csalódást. Nézzük az idei termést:

Tovább
Szólj hozzá!

Black Mirror, avagy a jövő még mindig para

2018. január 04. 13:16 - Gengsztericki

Sorozatbubusoknak biztosan nem kell bemutatnom Nagy-Britannia egyik legnagyobb televíziós dobását az elmúlt évekből. A Channel 4-en futott ki az első két évad ami az elég minimális három, majd négy résszel operált. Gyorsan a kevesebb néha több tökéletes példájává vált, hiszen alacsony epizódszámai ellenére szinte azonnal berobbant a köztudatba. Ennek oka nem más, mint minősége, kreativitása és erősen polgárpukkasztó stílusa volt. Ahogy címe is utal rá, „fekete tükröt” állít mai társadalmunk elé, amit hátborzongató futurisztikus kütyükkel spékel meg. Charlie Brooker, a műsor atyja szerint biztos, hogy a technika fejlődése csak még mélyebbre süllyeszt majd minket abba a szellemi és erkölcsi mocsokba, amiben már jelenleg is térdig dagonyázunk. A sorozat minden egyes része egy különálló, általában sötét és minden esetben szatirikus történet. A sötétet értsétek úgy, hogy a tavalyi széria közben többször kellett lélektani szünetet tartanom, hogy feldolgozzam a látottakat.

Képtalálat a következőre: „black mirror season 4”

Tovább
Szólj hozzá!

One batch, two batch, penny and dime

2017. november 23. 22:03 - Gengsztericki

The Punisher sorozatkritika

Annak aki látta a Netflix féle Daredevil második évadát,  remélem nem kell bemutatni a Jon Bernthal által megformált Megtorlót. Aki nem, annak is ismerős lehet a halálfej zekés úriember a 2000-es évek környékéről, ahol Thomas Jane keltette őt életre, egy megkérdőjelezhető színvonalú egész estés film erejéig. De maradjunk Netflix vonalon, ahol karaktere kétséget kizárólag a Fenegyerek sorozat legerősebb újítása volt, pedig az Elodie Yung féle Elektrának sem kellett a szomszédba mennie egy kis seggberugdalásért. Frank Castle sikere hamar egyértelművé vállt a stúdió számára is, így szinte azonnal napvilágot látott a hír miszerint 2017-ben önállóan is bizonyíthat. Jogosan merült fel ekkor a kérdés többekben: van-e ebben a tesztoszterontól és dühtől széthajtott macsó alfában annyi, hogy elvigyen a hátán 13 epizódot? Erre próbálok meg választ találni.

Tovább
Szólj hozzá!

Akkor is Abe Sapien eredettörténet, a Shape of Water!

2017. szeptember 17. 15:02 - Gengsztericki

Már a második előzetes érkezett Guillermo del Toro legújabb, titokzatos fantasyjéhez. Ha ezek után is képes valaki azt állítani, hogy ez nem egy Abraham (Abe) Sapien előzményfilm, akkor az az ember hazudik, vagy fogalma sincs róla ki az az Abe Sapien. Miért, ki az az Abe Sapien? Bárki, aki már olvasott Hellboy képregényt tudja. Oké, ne menjünk el ennyire kockába, bárki aki látott Hellboy filmeket tudja. Rémlik már az a félig ember, félig hal figura, aki oda van a klasszikus zenéért és higgadt eleganciával próbálja ellensúlyozni, a Pokolfajzat forrófejűségét? Ha még mindig nincs meg, beszúrok egy képet a kedvedért.

Tovább
Szólj hozzá!

Horrorklasszikusok előtt tiszteleg a Stranger Things

2017. szeptember 14. 19:52 - Gengsztericki

Nagyon bízom benne, hogy senkinek nem kell bemutatnom a Stranger Things-et. Talán nem túlzok, ha azt mondom, a 80-as évek klasszikus horrorjait idéző sorozat, a tavalyi év legnagyobb, és legkellemesebb meglepetése volt. Ami, csak azért is érdekes, hiszen a készítők állítása szerint legalább 15-20 csatorna utasította el őket, mire a Netflix bizalmat szavazott nekik. És milyen jól tették, hiszen számos, neves jelölés mellett, már 5 Emmy-díjat tudhat magáénak a stáb. 

Ilyen sikerek után, egyértelmű, hogy a készítők nem állnak meg egy évadnál (nem is terveztek egyébként), így október 27-én érkezik is a folytatás. A Duffer testvérek, soha nem csináltak titkot abból, hogy nagy hatással voltak rájuk olyan filmek, mint az E.T., a Harmadik típusú találkozások, vagy éppen a Kincsvadászok. Miután hangulatban félreismerhetetlenül idézik fel ezt a korszakot, a sorozat marketingesei úgy döntöttek nem állnak meg itt. A horror nagyjai előtti fejhajtás jegyében, a múlt hónapban Twitter akcióba kezdtek. Plakátokat készítettek a ST-hez, átültetve rájuk, olyan kultfilmek poszterének stílusát, melyek hatással voltak a készítókre. Azt hiszem az eredmény önmagáért beszél.

 

Tovább
Szólj hozzá!