Ki másolt, kiről? - II. rész

2018. július 04. 16:40 - Gengsztericki

10 alkalom, mikor a DC és a Marvel gátlástalanul koppintotta le a másikat

Folyatjuk felsorolásunkat, ahol azt próbáljuk kitalálni melyik képregény óriás rendelkezik több eredeti ötlettel, és melyik a kis sunyi, aki hátszélből lovagolja meg a konkurencia legjobb ötleteit. Az előző rész tanulságaként azt már leszűrhetjük, hogy nem mindig a népszerűbb az igazi. 

Man-Thing vs. Swamp Thing

1_-man-thing-and-swamp-thing.jpg

Az egész gyűjtésünkből kétségkívül ez a két mocsári szörny hasonlít a legjobban egymásra. Csak nézzétek meg őket: lényegében ugyanúgy néznek ki, teljesen ugyanazok a képességeik és a nevük is gyanúsan összecseng. Eredettörténetük ismerete sem távolítja el őket jobban egymástól. Man-Thing egy tudós ember volt, aki Dr. Connoral (Gyíkember) dolgozott korábban, így volt nála egy variáns a szérumból. Mikor megtudja, hogy társa erre az anyagra pályázik és az életére tör, beadta magának, hogy nehogy rossz kezekbe kerüljön. Ezután véletlenül egy mocsárba hajtott az autójával, ahol a szérumnak és természetfeletti erőknek köszönhetően egy nagy és lassú iszapszörnyé válik, aki alig emlékszik valamire és - miután bosszút állt az árulón - a természet védelmére teszi fel az életét.

És Swamp-Thing? Egy fiatal tehetséges tudós, akit elárul a társa, mert szerelmes a nőjébe ezért felrobbantja a laborjával együtt (titkos vegyszerek khm), a teste pedig a mocsárba zuhan. Onnan már egy nagy adag sáros zöldségként tér vissza, akinek egyetlen célja, hogy megvédje mocsarát és úgy amúgy a bolygó természetes élővilágát. Abszolút nem gyanús.

 

Hawkeye vs. Green Arrow

sfdfsdfsf.jpg

Valamiért imádjuk ezeket az íjász figurákat, akik - szuperképességek híján - trükkös nyilaikkal és nagy dumákkal operálnak. Bár eredetük igencsak eltérő, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz: egy közönségkedvenc Robin Hood utánzat (na jó, egyik azért sokkal inkább, mint a másik). Clint Barton gyerekként került árva sorba, hogy egy harcmester vegye szárnyai alá és profi közelharcost, valamint íjászt faragjon belőle. Miután rájött, hogy mestere nem a jófiúk táborát erősíti, lelépett és beállt a cirkuszba szórakoztatni a népet,  amíg egy napon látta Vasembert akcióban és ez motiválta arra, hogy fellépjen a gonosz ellen. Hamarosan a Bosszúállók oszlopos tagjává válik, de még előtte szövevényes románc alakul ki közte és Black Widow közt.

Oliver Queen ezzel szemben inkább Batmanre hajaz, mint multimilliomos playboy, aki szabadidejében zöldbe bújik, hogy a kisemberért harcoljon Star City-ben. Innentől hasonló kaptafa: Igazság Ligája tagság, meg románc Black Canary-vel. Igaz mozivásznon még nem láthattuk, de a CW szárnyai alatt, (kétes minőségű) sorozata már a hetedik évadnál jár.

 

The Wasp vs. Bumblebee 

57f82310d7b497de8d29b9e2ed8a3b86e93a1457_hq.jpg

Két fekete-sárga csíkos rovarszerű hölgyemény, akik apróra tudnak zsugorodni és elektromos kisüléssel "csípik" meg a rosszfiúkat. Jane Van Dyke az eredeti Ant-Man, Hank Pym oldalán tűnt fel először és maradt is mellette mint hű társ/szenvedélyes szerető az évek során, ahol kapcsolatuk rendkívül kanyargós utat írt le. Ugyan a Marvel filmes univerzumban idén kerül bemutatásra Scott Lang (a második Hangya) oldalán, a képregényekben Jane és Hank ötlete volt a Bosszúállók létrehozása, így valójában alapító tagnak tekinthetjük. 

Karen Beecher a Tini Titánok sorozat hasábjain tűnt fel először, mint az első (népszerű) fekete szuperhősnő. A szerelmi szál itt sem maradhat el, már a debütálásakor szerelmi viszonyban volt Mal Duncannel, aki szuperképességek híján kisebbségi komplexusokban szenved és identitás krízise miatt több hős alteregót is magára öltött az évek során (the Guardian, the Herald, Vox stb.). A lényeg ami lényeg: az egyetlen különbség kettejük között, hogy Jane képes kommunikálni a rovarokkal, Karen pedig nem. 

 

Doctor Fate vs. Doctor Strange

dsdsdsddssdsd.jpg

Nincsen képregényes univerzum mágusdoktorok nélkül, így egyik oldalról sem hiányozhat a tejhatalmú, problémás varázsló figura. Dr. Stephen Vincent Strange beképzelt, egoista idegsebészként kezdte, akinek karrierje kettétört, amikor egy autóbalesetben súlyosan megsérült a keze. Miután a modern orvoslás kudarcot vallott, Strange legendák után kutatva bukkant a himalájai Kamar-Taj-ra, ahol a The Ancient One, az ősmágus él. Az Ősmágus először visszautasítja Strange kérését, hogy tanítsa, de miután megmenti Mordo bárótól, meglátja benne a jót és tanítványává fogadja. A Doktor különböző mágikus tárgyakból meríti a varázserejét, mint Vishanti Könyve, Agamotto Gömbje és Szeme, valamint a Lebegés Köpenye. A következő Bosszúállók film után, állítólag vezető szerepe lesz Strangenek az MCEU-ban, amolyan következő Tony Starkként emlegetik, tehát érdemes lesz odafigyelni a karakterre.

Doctor Fate eredettörténete teljesen eltér ettől, a végkifejlet mégis kísértetiesen hasonló. Kent Nelson és testvére Sven az 1920-as években, egy ásatáson bukkan Nabu, the wise sírjára, mely felnyitásakor felébresztik Nabu szellemét, valamint egy gyilkos gőzt, ami végez Svennel. Nabu bűntudatot érez Kent iránt,  így eldönteni, hogy kitanítja az ősi mágia csínjára és bínjára, valamint  megajándékozza a misztikus sisakkal, köpennyel és amulettel, ami az erejét adja. Ez már eléggé ismerősen hangzik, ugye? Kent ezután tér vissza az államokba, hogy újonnan szerzet erőinek birtokában felvegye a harcot a rosszfiúkkal és népszerűségre tegyen szert, mint Doctor Fate. Kent után egyébként még nyolcan(!) öltötték magukra Doctor Fate szerepét, hiszen a mágikus tárgyak viselőit megszállja Nabu szelleme - nagy részben átvéve az irányítást a gazdatest felett.

 

 Thanos vs. Darkseid

 20_-thanos-copies-darkseids-powers-and-love-of-thrones.jpg

Szándékosan hagytam a végére a nagyágyúkat, hiszen mindkét karakter saját univerzumának egyik legnagyobb és leggonoszabb alakja - igazi főellenségek. Az idei Bosszúállók: Végtelen Háború után Thanost nem kell nagyon bemutatnom nektek, de említsük meg a fő attribútumokat: extrém szupererő, gyorsaság, intelligencia, energia manipuláló képességek, halhatatlanság, teleportálás és galaktikus megalománia. Tudjátok kire igazak pontosan ugyanezek? Nem nehéz kitalálni, ott van a bekezdés címében: hát Darkseidra, Superman ősellenségére. Ha még belevesszük azt, hogy lényegében ugyanúgy is néznek ki és mindketten szeretnek trónon ülve szomorkodni, kimondhatjuk, hogy a Man-Thing/Swamp Thing páros után megvan a következő ikerpár, akik születésénél lettek elválasztva és csak nevükben különböznek.

 

 FIGYELEM, MEGFEJTÉSEK KÖVETKEZNEK!

 

Man-Thing vs. Swamp-Thing

Ennél szorosabb verseny nem volt, és nem is lesz valószínűleg. A két képregény óriás gyakorlatilag egy időben jött ki - gyakorlatilag ugyanazzal a karakterrel: Man-Thing - 1971 május; Swamp Thing - 1971 július. Az egyetlen ok amiért a Marvel nem vitte bíróságra az ügyet, hogy a DC-nek már 1942-ben volt egy baromi hasonló karaktere. Így, ha  csak az időrendet nézünk, ezt a pontot a Marvelnek kell adnunk.

Hawkeye vs. Green Arrow

Bár szeretjük mindkettőjüket ezt a viadalt nem lesz nehéz eldönteni, hiszen Green Arrow szintén tagja az elit Golden Age Hero klubnak. Ez annyit tesz, hogy Flashel és a többiekkel 1941-ben debütált, míg Hawkeye uraság csak 1964-ben lépett színre.

The Wasp vs. Bumblebee

A Bosszóállók alapító Jane Van Dyke alias The Wasp több mint tíz évvel korábban kezdett repkedni, mint színesbőrű kolléganője. The Wasp - 1963; Bumblebee - 1974.

Doctor Fate vs. Doctor Strange

Az egyik legkorábbi Golden Age Herot köszönthetjük Doctor Fate személyében, így azt hiszem már tudjátok is ki lesz a befutó. Ugyan a Marvelnél kicsit feldobták a koncepciót, és a külső jegyekben viszonylag sokat változtattak, azért a Sorcerer Supreme mégiscsak alulmaradt Nabu, the wise mellett. Doctor Fate - 1940; Doctor Strange - 1963

Thanos vs. Darkseid

Annak ellenére, hogy Thanos nevét most a világon szinte mindenhol ismerik, nem Ő, hanem Apokalips világhatalomra törő ura az eredeti főgonosz-alfa. Darkseid - 1971; Thanos - 1973

 

Végeredmény:

MARVEL 3 - 7 DC

 

Ezen a tíz pároson kívül, még legalább húszat feltudnánk sorolni kapásból, annyira gyakoriak az átfedések. Próbáltuk a leglátványosabbakat, vagy valamilyen okból legizgalmasabbakat kiválasztani nektek. Ha tetszett a felsorolásunk, kövessetek minket itt és Facebook oldalunkon!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veszelyzona.blog.hu/api/trackback/id/tr8114084049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 05:36:09

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Terézágyú 2018.07.06. 10:57:09

"hallhatatlanság"

Tessééék??????

Gengsztericki 2018.07.06. 12:00:40

@Terézágyú: egyszerű elírás, köszi az észrevételt :)
süti beállítások módosítása